Składniki na lukier do pierników:
- 1 białko
- ok. 1,5 szklanki cukru pudru
- ew. trochę wody mineralnej
Składniki na pierniczki:
- miód płynny
- 1/4 szklanki masło
- 5 łyżek brązowy cukier, albo cukier puder- pół szklanki
- 1 jajko
- 2 i 1/4 szklanki mąki
- przyprawa do piernika
-3 łyżeczki kakao
Sposób przygotowania lukru:
Białko ubić delikatnie mikserem (dosłownie 30 sekund), czyli tylko tak, aby się lekko spieniło.
Cukier puder przesiać i ucierać razem z białkiem. Ucierać, nie ubijać, przez ok. 15-20 minut. Lukier powinien być gładki (między palcami ma być niewyczuwalny cukier puder) i lśniący.
Sposób przygotowania pierników:
Wszystkie składniki mieszamy. Następnie ciasto rozwałkowujemy, tak żeby miało około 3 mm grubości. Wycinamy pierniki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniki pieczemy w 180 stopniach tylko 10 minut. Nie dłużej bo będą gorzkie! Dekorujemy wedle uznania :)
snapchat- emilka0912
instagram- swinka_emilka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz